dissabte, 27 de setembre del 2008

Emigració i pasteres


No tota l'emigració és igual. Els que venen en pastera són uns i els que arriven amb Mercedes són uns altres. Uns arriben del sud i altres arriben del nort. Alguns s'estableixen aquí per acabar tranquils la seva existència i altres arriben per guanyar-se les garrofes per a ells i per a les seves famílies que són terra enllà.

Alguns són gent amable, educada i feliç. Altres són gent fosca, maleducada i poc acostumada als nostres costums.

Els uns no ens fan nosa. Fins i tot n'esterm content que vinguin i es quedin. Els altres ens fan nosa i voldríem que marxessin com més aviat millor.

No puc amagar que el tema de l'emigració em preocupa. En conec de ben a prop molt. N'he tractat molts. He anat a casa de molts d'ells i ells han vingut a casa meva. N'he conegut de totes menes. I ara em fa patir aquest tema perquè em sembla que no el sabrem resoldre prou bé.

Corre per internet un text d'un alcalde australià que sembla que té molt d'èxit. M'ha arribat diverses vegades i per molts canals. Ell diu que s' ha de ser valent i que han "d'assimilar-se" (fer-se igual a nosaltres ) , cosa que jo veig impossible.

Integració no és assimilació. Respecte mutu; respecte a les coses de cada un seria un bon camí. Però això vol dir temps, diners, educació, polítiques....

Em fa por que no hi haurà res de tot això. Temps al temps.