dijous, 13 de novembre del 2008

Solitud

Era un moment de descans a la feina i havíem anat a fer un cafè amb uns companys.  Se m'apropa una dona i em demana si li puc donar algun euro. Fa mala cara. Té algun signe a la cara d'haver rebut cops. És prima  -molt prima- i està arrugada encara que no és una dona vella.

Fa anys que no dono diners als passavolants o a la gent que demana a les portes de les esglésies. A vegades els he dit que vinguin a casa i els donaré un entrepà. M'agrada saber què necessiten i per què demanen. Darrerament els acompanyo o els envio a l' alberg per a transeünts que té Càritas aquí al poble.

Sortim al carrer i tenim una breu conversa. M'explica que ha estat malalta, que l'han maltractada i que ara està sola i que ha intentat suïcidar-se un parell de vegades. Em diu: "El pitjor de tot és la solitud, el rebuig social". 

Jo penso: És veritat. Emmalaltir, algun dia emmalaltim tots. Mals moments els passem tots. Però no tenir l'afecte de ningú, sentir-se exclòs de la societat, ésser desterrat de l'afecte, qui és capaç d'aguantar-ho?

Això no ho aguanta ni Déu!