divendres, 13 de març del 2009

Josep Maria Espinàs: 82 anys a peu.

 

A mi l’Espinàs és un personatge que sempre m’ha fascinat. Sempre l’he admirat i l’he llegit, valorant-lo com un gran escriptor. Si fóssim un país normal, l' Espinàs estaria al cap d’a munt de tot, amb premis a dojo.

Fa molts anys que el llegeixo. Però els llibres que més m’agraden d’ell són els viatges a peu. El meu bloc es diu A PEU, en part, en homenatge a ell. Em sembla que dels 20 llibres de viatges a peu que ha escrit, almenys n’he llegit 15…. No ho recordo bé, però sempre hi he gaudit molt llegint-lo. És d’aquelles proses que m’agraden a mi: aparentment senzilles, amb un llenguatge col·loquial i planer, descriptiu de petits detalls però alhora profunds. Parla de persones anònimes, de coses vulgars, de sentiments. Però ho fa senzillament, que és el que més costa.

En aquests llibres es reflexa la persona que és l' Espinàs: senzilla, humana, tranquil·la, polifacètica, irònica, reflexiva, intel·ligent…

Ara acaba de publicar : 'A peu per Múrcia' (Josep M. Espinàs  Ed. la Campana) el seu vintè viatge, al sud del País Valencià. Ja ha complert 82 anys i segueix caminant i segueix escrivint com els déus. L'obra forma part d'una sèrie que va començar a publicar fa més de cinquanta anys i Josep M. Espinàs no podria haver triat un lloc pitjor per cridar l'atenció dels lectors', va comentar l'editora de la Campana, Isabel Martí: 'Als llibres de l'Espinàs no hi ha cap trama que enganxi.' Aleshores, com és que té tant d'èxit? Martí mateix ho explica: 'La gràcia de l'Espinàs és la música que posa darrere les paraules i que converteix en matèria literària allò que aparentment és vulgar.'

Heus ací tots els viatges  'A PEU'. Us convido a llegir-ne algun, si encara no ho heu fet i ja veureu que hi quedareu enganxats.

A peu pel Pallars i la Vall d'Aran (primera edició 1957), 'A peu pel Priorat' (primera edició 1962), 'A peu per la Segarra' (primera edició 1972), 'A peu per la Terra Alta' (1989), 'A peu per la Llitera' (1990), 'A peu per l'Alt Maestrat'. (1991), 'A peu pels camins de cendra' (1994), A peu per l'Alcalatén (1996), 'A peu pel Matarranya' (1996), 'A peu pel Comtat i la Marina' (1996), 'A peu per Castella' (1999), 'A peu pel País Basc' (2000), 'A peu per Extremadura' (2001), 'A peu per Galícia' (2002), 'A peu per Andalusia' (2003), 'A peu per la Costa da Morte' (2004), 'A peu per Mallorca' (2005), 'A peu per Aragó' (2006) i 'A peu per l'Alt Camp' (2007.)

 

Etiquetes de Technorati: ,,,