divendres, 3 de juliol del 2009

L'aigua és vida

Terres de regadiu del Canal Segarra-Garrigues.

Josep Pla, que a més de ser un gran escriptor era un gran viatger i molt bon observador, ja escrivia l'any 1961 que quan travessava la plana d' Urgell "el gran llençol agrari que agafa també territoris de la Noguera, de les Garrigues i del Segrià, a més de l' Urgell pròpiament dit", veia "un bon país, consolidat, estable, ric; un país per a viure-hi."

Aquesta bona impressió que dóna aquesta plana agrícola és deguda a l' aigua i res més que a l'aigua. Abans de la construcció del Canal d' Urgell aquestes terres eren una estepa àrida i pobra. Si teniu ocasió de visitar l'instructiu i modern Museu que hi ha a Mollerussa sobre el Canal d' Urgell, ho entendreu de seguida.

El mateix Josep Pla continua explicant-nos que "la història del canal és molt curiosa. Se'n començà a parlar a l'època de Carles I d'Espanya i V d'Alemanya -tal com ho senten-, i se'n continuà parlant durant els regnats de Felip II i de Ferran VI. Inspirat pels consells de la seva colla de manefles italians, Carles II donà ordres de fer alguns estudis que no tingueren avenir.

Hem d'arribar al 1850 per a veure la constitució a Barcelona d'una empresa a la qual són concedit, per beneplàcit regi, els regadius de l' Urgell a base del projecte elaborat per l'enginyer Andrés i Puigdoller. Puigdoller era el propietari de Raïmat, la gran finca que comprà després el senyor Raventós. L'empresa de Puigdoller fracassà, i es constituí després, sempre amb capital de Barcelona, la societat Girona Hermanos y Clavé y Compañía, que fou el nucli bàsic de la que fou després Societat Anònima del Canal de Urgel, empresa que construí el canal, sota la direcció de l'intel·ligent arquitecte Domènec Cardenal. Fou una labor ingent que avui encara impressiona si tenim en compte que entre 1855 i 1860 hom disposava d'escassos mitjans tècnics. El Canal fou construït a base d'un conveni amb els futurs usuaris, anomenat Conveni de Madrid, pel qual la Companyia constructora tenia el dret de fer seva una novena part dels fruits de les terres regades pel canal.
(...) L'obra de base tingué 145 quilòmetres de llarg; passa pels termes municipals d'Artesa de Segre, Montgai, Preixens, Agramunt, Claravalls, Anglesola, Bellpuig d'Urgell, Arbeca, les Borges Blanques i Puigverd i mor altra vegada al Segre, entre Albatàrrec i Montoliu. La zona plana i exempta, closa en aquest arc que el riu tanca, rep l'aigua per quatre sèquies principals -a part les dues sèquies que reguen la part baixa de la ribera de Sió. (...)

Malgrat d'escassetat d'aigua i la insuficiència del cabal que la companyia ve obligada a donar per tal de beneficiar-se del Conveni de Madrid, la prosperitat i el progrés de la comarca han estat immensos. Actualment la comarca té bones comunicacions ferroviàries i la travessa una xarxa de carreteres. El canal ha estat la clau de la transformació de l' Urgell. Els primers anys del regadiu foren deplorables, no pas solament des del punt de vista de la sanitat del país, per l'extensió i la intensitat del paludisme que s'hi produí, sinó econòmicament, tant per als usuaris com per a l'empresa; però, vençuts els entrebancs d'aquelles heroiques dècades, l'aigua transformà l'estepa en un jardí i convertí la mísera comarca del 1850 en l'empori agrícola que ara tenim, empori dotat d'un magnífic afany de millorament i d'ampliació del regatge a l' -Urgell per la construcció del subcanal o canal auxiliar, i la regulació del Segre, obres incorporades a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. El canal ha estat un factor de vida molt potent."

Doncs a partir d'ara mateix, aquests terres de regadiu s'ampliaran amb l'entrada en funcionament del Canal Segarra-Garrigues. Ens en hem de felicitar, tot i les crítiques que se'n puguin fer. Però s'ha de reconèixer que és una gran obra que donarà riquesa a molta gent.

Un altre dia ja en tornarem a parlar.