dissabte, 1 d’agost del 2009

Moncho Sabella.

"La vida ens va canviar en un moment: de tenir-ho tot, vam passar a no tenir res i estar condemnats a mort". Això diu Ramon "Moncho" Sabella en les seves conferències en què explica què va ser l'accident dels Andes.

Cada un d'ells ens dóna una lliçó, una opinió, una visió diferent perquè cada un ho va viure i ho ha processat de forma diferent. En Moncho ens diu que aquella no va ser una història d'herois sinó de desgraciats. Allà no hi havia lloc a heroismes ni lluïments.Aquest concepte pertany a la societat convencional. A la societat de la neu no hi havia res d'això i allà ningú se sentia campió de res ni protagonista. Érem un grup i cadascú feia la seva feina, sense que cap líder ni semidéu ho ordenés.

La darrera nit que van passar junt amb els tres xilens que van anar a salvar-los i mentre esperaven l'helicòpter que al dia següent havia d'endur-se'ls a tots va aprendre un poema que diu que ha recordat tota la vida. Els hi recitava Sergio Díaz i el van repetir durant hores. Diu que ho feia per connectar-los amb la vida a través de la música i la poesia. Era el poema de José Martí, -el gran poeta cubà- "Cultivo una rosa blanca" i diu que resumeix perfectament allò que van viure.

"Cultivo una rosa blanca

en junio como en enero

para el amigo sincero

que me da su mano franca

y para aquel que me arranca

el corazón con el que vivo

cardo ni ortiga cultivo

cultivo una rosa blanca"