diumenge, 29 de novembre del 2009

Memòria i esperança.

Cara arrugada 

Charles Péguy va dir una frase que quan la vaig llegir em va impactar i l' he recordada sempre més: "Sense memòria i sense esperança viuríem en un món sense sentit".

Memòria i esperança. Passat i futur. Mirada enrere i mirada endavant. Aquesta dualitat que conforma la major part de l'ésser humà és fonamental per a l'equilibri del present, sempre important, però sempre volàtil i fugisser.

Qualsevol moment que viu una persona (sigui feliç o amarg) ha de tenir present les dues perspectives que deia Péguy perquè, si no fos així, ens tornaríem bojos; no podríem viure ni aguantar equilibradament les malvestats de la vida o els moments de gran felicitat que generalment duren poc.

I aquesta mateixa perspectiva que ha de tenir qualsevol persona, si vol ser equilibrada, l'han de tenir els pobles si volen seguir existint com a pobles. És com els arbres que si volen pujar, rebrotar i fer-se grans, han d'anar aprofundint les arrels terra endins i ben profundes. El nostre futur depèn molt del passat i, els dos han de condicionar el nostre present.

Catalunya crec que està vivint un d'aquests moments importants i tot aquest enrenou, aquest malestar i tanta bellugadissa no és més que voler buscar una resposta a inquietuds que, com a poble viu i amb ganes de sobreviure, tenim dia a dia.

Tant de bo sapiguem trobar el desllorigador, la clau que ens obri la porta d'un futur gran i esperançador. Si sabem fer els deures no hi haurà retallades d'Estatuts, ni pals a les rodes, ni finançaments magres, ni governs inútils que valguin. Res d'això ha de ser excusa per a que no acomplim amb les nostres obligacions d'aquest moment delicat però interessant alhora. Memòria i esperança. I autoestima personal i com a país, perquè no som més ni menys que ningú. Som exactament igual que tothom i serem el que vulguem ser i farem el que vulguem fer. Ningú ens ha de dir si som una nació o no i si jo sóc català o no. Sóc, essencialment, el que vull ser.

 

Etiquetes de Technorati: ,,,