dissabte, 12 de desembre del 2009

Web1.0,Web2.0,Web3.0...

Si voleu que us sigui sincer, aquestes paraules noves i estranyes que la informàtica inventa cada dia a mi em sonen a xinès. Deu ser perquè sóc d'una altra generació, d'un altre temps, en que les coses anaven més a poc a poc i durant la vida d'una persona canviava poques coses fonamentals.

Alguns de nosaltres acabàvem de descobrir les Amèriques de la informàtica més elemental i encara no ens havíem acostumat a això de la Web1.0 que ja ens arriba la 2.0 i la 3.0. Davant d'això hi han dos reptes: o ficar-s'hi de ple i mirar de pujar al carro o deixar-ho estar. Em sembla que jo optaré per aquesta segona via, vist el complicat que és tot plegat. I, si quedo despenjat, doncs m'hi quedaré tan tranquil....

Segons expliquen els entesos, la Web 2.0 és la representació de l'evolució de les aplicacions tradicionals cap a aplicacions web enfocades a l'usuari final. El Web 2.0 és una actitud i no precisament una tecnologia. La Web 2.0 és la transició que s'ha donat d'aplicacions tradicionals cap a aplicacions que funcionen a través del web enfocades a l'usuari final. Es tracta d'aplicacions que generin col·laboració i de serveis que reemplacin les aplicacions d'escriptori.

Diuen que és una etapa que ha definit nous projectes a Internet i és preocupa d'oferir millors solucions per a l'usuari final. Molts asseguren que hem re inventat el que era l'Interna't, altres parlen de bombolles i inversions, però la realitat és que l'evolució natural del medi realment ha proposat coses més interessants.

I també ens expliquen aquests mateixos entesos que, per existir al ciberespai, és a dir, per actuar dins d'Internet, cal tenir una representació virtual, real o fictícia. Aquesta representació l'anem construint de mica en mica, a mesura que ens connectem a la xarxa, ens donem a conèixer i interactuem amb altres individus, nadius o immigrants digitals.

La identitat virtual fa que els altres ens reconeguin i ens tinguin en consideració a la societat xarxa, una comunitat amb normes de convivència pròpies. La socialització en el món virtual arribarà a ser tan important com en el món físic, i això és, senzillament, perquè les relacions de confiança (o desconfiança) i de poder (o contrapoder) també s'estan construint a Internet.
Conèixer els avantatges i els riscos de tenir una presència a Internet és fonamental per gestionar adequadament la identitat digital. Dominar les formes i les eines amb què cada persona pot construir la seva presència, visibilitat i reputació a la xarxa és imprescindible per continuar vivint en societat en l'era de la informació.

Jo sempre havia cregut que la identitat era el fet d’ésser una persona o una cosa la mateixa que se suposa o se cerca. Això és el que diu el diccionari. Sembla que ara ja no serà exactament així perquè les identitats podran ser reals, però també fictícies.. A veure si ens passarà allò que un dia vaig llegir: una empresa havia contractat una persona que treballava només per internet. Mai s'havien vist les cares. Es pensaven que era un home jove i que vivia a Barcelona. Quan un bon dia es van haver de veure les cares va resultar que "allò" era una dona ja bastant gran i que vivia a Saragossa....

Coses d' internet, de la nova societat, de les noves relacions i de les identitats indefinides. On anirem a parar?

Etiquetes de Technorati: