dimecres, 17 de març del 2010

Paraules i fets.

Uruguai ja té nou president des de fa 15 dies. Vaig tenir curiositat per llegir el discurs del president Mujica per veure què deia i com ho deia. Les dues coses crec que eren molt interessants, venint de qui venien.

El discurs em va agradar, encara que ja sé que una cosa són les paraules i una altra són els fets. Però em va agradar, sobretot, per una cosa: va ser un discurs que era realista i mirava cap al futur.

Les dues coses son importants. Mujica és un home que toca de peus a terra i sap que no li serà fàcil governar. Però tothom coincideix que ha començat amb molt bon peu i és molt ben vist i considerat per tothom. En una paraula: s'ha guanyat un respecte que semblava que no li concedien.

I és un home que mira cap al futur. És clar que ell té un passat molt especial (guerriller que es va passar un munt d'anys a la presó) i el país també el té (cop d'estat militar que va dividir el país i va expulsar molts uruguaians cap a l'exterior). Però en el discurs deixa de banda aquest tema i diu clarament que el futur és de tots i l'han de construir entre tots. Em sembla que és el missatge més interessant que va donar.

I ara és l'hora de la feina i no de les paraules. Mujica haurà d'aconseguir tirar endavant reformes que va començar el seu antecessor també del Frente Amplio però que no va aconseguir dur a terme. Tabaré Vázquez va dur a terme tres reformes per al país que jo considero indiscutibles: la productiva, la distributiva i la social. Ara, al país n'hi falten dues més: la reforma de l' Estat i la comunicativa. Si Mujica ho aconsegueix farà que Uruguai canviï de fesomia i sigui un país completament diferent del que era.

Tant de bo ho aconsegueixi a l'hora dels fets i no pas de les paraules.

Etiquetes de Technorati: ,,