dijous, 18 de març del 2010

Desastres naturals.

Està molt estudiat per la psicologia: en cas de desastres naturals com terratrèmols, inundacions, incendis, etc, es desencadenen una sèrie de reaccions positives entre la gent com la solidaritat, la resistència física i psíquica de molta gent, l'ajuda mútua, etc. Però també moltes reaccions negatives que ens mostren fins a quin punt pot arribar l'espècie humana i com en aquestes situacions extremes ens assemblem molt als animals. Són reflexions que suren després de veure terratrèmols com el d' Haití o el de Xile.

En aquests casos els oportunistes es fan presents al lloc sinistrat per treure profit de la desgràcia dels altres i els lladres locals arriben com les mosques a la mel, sense cap mena d'escrúpols per arrambar amb el que puguin. I ja no sols aquest tipus de persones sense escrúpols. De seguida arriben les empreses "voltors" (delinqüents sense consciència) que s'apropien de la reconstrucció, de l'ajuda internacional i de l'autoritat política de les àrees colpejades.

És davant d'aquestes calamitats quan es es despullen les pobreses de l'home, les febleses del sistema i els horrors del capitalisme. És bo observar en aquestes situacions el fenomen psicosocial, mesurar en aquestes circumstàncies el procés evolutiu o involutiu de l'espècie, preocupar-se pels dèficits de sensibilitat, ordre i civilització en els nostres temps i plantejar possibles rutes de sanejament .

Si bé és cert que la desesperació i manca de recursos porta als damnificats a cercar aliments, medicines i bolquers "per qualsevol mitjà", s'han observat innombrables casos de 'vergonyosa avarícia, vandalisme i oportunisme denigrant. S'ensorra l'ordre públic, la policia es veu impotent davant l'allau, es saquegen els supermercats, roben sense pensar el que prenen.

Però la "podridura" és molt més endins, segons els psicòlegs socials.  Diuen que és en la construcció del mateix subjecte contemporani, a la sang, en els gens, en l'esperit postmodern forjat entre valors de "plàstic" i idolatries esteticistes de mercat i vanitat.
Com estudiar i abordar aquest fenomen? Com reeducar la nostra gent víctima i victimari, proporció clonada del desordre implícit en les nostres formes de vida?

La psicologia d'emergències i desastres és una branca molt recent de la Psicologia que s'ocupa de les repercussions que aquests esdeveniments tràgics desencadenen en la suma social i mental de les poblacions víctimes. D'altra banda és la base per a l'absorció menys dràstica del cop i aplana el camí per a la normalització de les situacions crítiques.

Etiquetes de Technorati: