divendres, 16 d’abril del 2010

ACUDAM 35 anys: Segueix la història (2)

ACUDAM és una entitat que va néixer per cobrir unes necessitats concretes: ajudar el discapacitat psíquic. Per això molts socis són pares, familiars i amics de famílies que tenen al seu si algun discapacitat. I per això ajuden desinteressadament i sense cap ànim de lucre aquesta associació de de fa 35 anys.
L'associació és com un gran tronc amb tres rames:PA130021
1- El TALLER PLA D'URGELL, amb tres grans divisions: El Taller Ocupacional, on hi ha els nois amb menys capacitat de treball i , per tant, amb més grau de discapacitat. El Centre Espacial de Treball, on hi han el nois amb una certa  capacitat de treballar i, per tant, afiliats a la Seguretat Social com un treballador més. El SOI, que és el servei d'orientació a la integració i pretén oferir un espai en el que es treballen aspectes laborals i d'ajustament social i personal de cara a una possible integració al centre especial de treball.
2.- El COL·LEGI SILOÉ, que és un col·legi públic d'educació especial per a nois  i noies amb discapacitats psíquiques de diferents nivells. Normalment s'escolaritzen fins als 18 o 20 anys, que és quans molts d'ells passen al Taller Pla d'Urgell.
3- LLAR SANTA ANNA DEL CASTELL DEL REMEI, gestionada i dirigida totalment pels Germans Franciscans de Creu Blanca des de fa més de 30 anys, on hi són acollides persones greument afectades i que viuen allà en règim de residència permanent. 
SERVEIS
ACUDAM dóna servei a les famílies d'una colla de pobles de la comarca del Pla d' Urgell i d'algun de fora de la comarca. Els serveis que ofereix s'han anat incrementant de mica en mica a mida que ha anat creixent.
Servei de transport i Residència: Als primers temps, els nois que anaven a treballar a ACUDAM  eren recollits als seus pobles amb una furgoneta de bon matí i se'ls tornava a casa seva a la tarda. Actualment, a més d'aquest servei de transport, també hi ha una residència i uns pisos tutelats per a nois i noies que ja no tenen pares o a qui la família ja no pot atendre a casa seva.
Servei de menjador: També ofereix un servei de menjador per als que vulguin fer-ne ús que evita desplaçaments i facilitat treballar una de les àrees funcionals més importants i que seria difícil treballar en un altre espai i en una altra situació: la d'habilitats de la llar.
Serveis d'Ajustament personal i social: Hi ha també uns altres serveis que es consideren fonamentals per a donar un servei complert i necessari actualment. Sense ells, els nois i noies d' ACUDAM no serien ben atesos.
Entre aquests serveis hi ha el Servei psicobiològic i conductual que té com a objectiu assumir el màxim nivell de salut mental.
També hi ha el Servei Psicopedagògic i social que té per objectiu oferir atenció individualitzada a les persones que assisteixen i treballen al Centre, així com a les seves famílies.
Un altre servei és el de Suport a la integració laboral, que té com a objectiu potenciar la integració social i laboral, posant especial èmfasi en el pas del Centre Ocupacional al Centre Especial de Treball i des d'aquí a la empresa normalitzada en els cassos que sigui possible.
També tenim Servei mèdic, complementari a la sanitat pública i específicament destinat al tipus de persones i malalties d'un lloc com ACUDAM. Dins d'aquest apartat s'hi podria incloure el Servei d' Optometria i el Servei de Rehabilitació.
També es dóna molta importància a la Gimnàstica i l'esport com a activitats que ajuden a evitar i prevenir el deteriorament psicomotriu. Els esports que es fan al llarg de l'any són el futbol, el bàsquet, l'atletisme, la natació i encara algun altre. Es participa a totes les competicions que organitza l' ACELL (Associació Catalana de l' Esport i el Lleure), de la qual en som membres.
I per tal que els dies festius i caps de setmana no s'avorreixin, s'ofereix també un servei d' Oci, lleure i temps lliure que ofereix sortides, cine, ball, teatre i activitats diverses.