dijous, 17 de juny del 2010

Presumir d'incultura.

Una notícia d'aquests dies: Els nens catalans no saben llegir i escriure prou bé. No arriben als nivells desitjats en les avaluacions que els han fet. Sembla que la mitjana ha anat baixant any rere any.

M'agradaria saber el per què d'aquest fet, perquè les explicacions que ens ha fet el Conseller d' Ensenyament no em convencen gens ni mica. Inclús les he considerades pròpies d'aquell que vol amagar el cap sota l'ala i no voler fer-se responsable de la situació.

D'entrada he de dir que d'aquests assumptes no en sé gens ni mica i seria bo que algun educador o educadora hi digués la seva i em desmentís el que diré a continuació. Segurament que hi deu haver molta gent que ens ho sabria explicar. M'agradaria que ho fes en l'espai que hi ha per contestar.

Jo crec que una raó molt important de la incultura que es va apoderant d'una bona part del nostre jovent és deguda als models que veuen. Els nens i els joves estan convençuts que per a fer calers i triomfar en la vida no cal estudiar. Que no cal perdre temps estudiant llengua, història, geografia o matemàtiques. Pràcticament creuen que amb el Google ja n'hi ha prou i amb els ordinadors i les calculadores ja ho poden fer tot. Per això falla la comprensió d'un escrit, el saber-se expressar mitjanament bé, el poder entendre el món en si mateix i tot el que hi passa.

I per què passa això? perquè veuen futbolistes que no saben parlar i  triomfen. Veuen artistes de cine que són famosos només per la seva cara bonica o  pel físic que tenen. Hi han presentadors que no saben ni parlar ni expressar-se, però què importa això si els seus programes tenen un èxit total d'audiència?. Hi ha gent que "viu del conte"  i ja en té prou en portar un cognom famós o de provenir de la família d'on provenen.

I el pitjor de tot: aquesta gent encara presumeix de que no saben res i que no cal saber res. Ho criden amb veu alta sense cap tipus de rubor i tothom els aplaudeix. Jo em compadeixo dels pobres mestres que suposo que deuen fer el que poden però que no hi tenen res a fer.

Etiquetes de Technorati: ,

Amnèsia o anestèsia?

Acabo d'arribar d'un sopar de comiat de dos companys de feina que es pre-jubilen. Ens ho hem passat bé. Hi han hagut acudits, cants i alegria. Potser també alguna llàgrima d'aquelles que no es veuen; una llàgrima d'aquelles que es ploren cap endins. En algun moment em sembla que més d'un ha fet el cor fort per no deixar-les anar... En aquestes ocasions hom riu cap enfora i plora cap endins.

Els que ens anem atansant a la jubilació anem posant la barba a remullar. Anem mirant enrere i hi veiem un munt de coses i una història llarga. Tenim menys futur que passat. O, si ho voleu dir d'una altra manera, tenim més passat que futur. Un passat que està carregat de coses boniques, d'històries impressionants i d'una fantasia que, amb els anys s'ha tornat realitat. També de coses lletges, però aquestes les prefereixo oblidar.

Sóc partidari de l'amnèsia i no pas de l'anestèsia. L'amnèsia la tria un. L'amnèsia pot ser selectiva i és bo que ho sigui. Jo sóc un amnèsic selectiu i això m'ajuda a viure millor.  No m'agrada l'anestèsia perquè aquesta te la provoquen els altres. Això no ho accepto.

Als amics Xavier i Esther moltes gràcies i molta sort en aquest temps de llibertat i noves possibilitats.

Etiquetes de Technorati: ,,