dilluns, 26 de març del 2012

Quan es destapa l’olla

Ara que a Grècia s’ha destapat l’olla s’ha vist tot el que hi havia a dins de podrit. Aquí encara no s’ha destapat del tot però anem en camí de que ens la destapin. Ens podria passar com a Grècia i podrien trobar també un país en fallida. Em sembla que no n’acabem de ser conscients.

Diuen que la història ensenya que mai hi ha efecte sense causa. Experts encarregats per la Unió Europea per estudiar les causes que han portat Grècia a la present situació econòmica han trobat les següents coses:

- Falsejar la comptabilitat per entrar a l'euro i després van seguir falsejant la seva realitat, fins que la cosa va esclatar.   -Hi havia jubilacions massives als 50 anys
- Hi havia 50 conductors per cada cotxe oficial, de mitjana
-Hi havia 45 jardiners per un test amb 4 arbustos a l'hospital Evangelismos.
- Té la població fictícia més alta del món de persones de 110 anys perquè no es donen de baixa els morts i es cobra la seva pensió.
- La unió europea ha detectat que hi ha famílies que cobren 4 i 5 pensions que no els corresponen.
- Hi ha pensions que se segueixen cobrant amb morts que van morir el 1953, fa 48 anys.
- 40.000 senyoretes reben una pensió vi-ta-li-cia de 1.000 euros mensuals pel sol fet de ser filles solteres de funcionaris morts i que li costa a les arques de l'Estat 550 milions d'euros a l'any. Ara només la cobraran fins que compleixin 18 anys.
- Els marcapassos als hospitals grecs s'adquirien a un preu 400 vegades superior al que paguen els hospitals britànics.
- A Grècia són nombrosos els treballadors que s'han beneficiat de jubilacions anticipades fixades en 50 anys en el cas de les dones i 55 anys (aquesta llei va ser aprovada pel govern socialista de 1978) en el cas dels homes -per pertànyer a alguna de les 600 categories laborals considerades especialment extenuants, i entre les quals s'inclouen els perruquers (per allò de que els tints que utilitzen poden resultar nocius), músics d'instruments de vent (bufar una flauta és esgotador) o presentadors de televisió (se suposa que els micròfons provoquen danys en la salut).
- Hi ha milers de d’endolls, ministeris i instituts inservibles, dels que mengen un munt de grecs. Com ara l'Institut per a la Protecció del Llac Kopais, un llac que es va assecar el 1930. (1763 grecs són emprats per a la protecció del llac)
- El frau fiscal és massiu, més del 25% dels grecs no paga un duro a la renda de persones físiques.
- D'altra banda el pes del sector públic en l'economia és aclaparadora. Tenen prop d'un milió de funcionaris per 4 milions de grecs de població activa. Ells fan com que treballen i l'estat fa com que els paga.
- El salari mitjà dels empleats dels ferrocarrils públics grecs supera els 66.000 euros a l'any. I això inclou netejadors i altres treballadors de baixa qualificació. El metro d'Atenes (gairebé gratis) recapta uns 90 milions d'euros en tiquets cada dotze mesos, mentre que el cost total d'aquesta empresa pública és superior als 500 milions.
- Els francesos reben de mitjana com pensió un 51% del seu últim salari, els alemanys un 40%, els nord-americans un 41% i els japonesos un 34%. Mentrestant, els jubilats grecs s'embutxacaven un 96% del total del que cobraven treballant.
- En l'última dècada, s'han creat més de 300 noves empreses públiques.
- Grècia té quatre vegades més professors que Finlàndia, el país que millor nota va treure en l'últim Informe PISA, però aquesta superpoblació de docents només li ha servit per estar entre els països europeus amb pitjor nivell en gairebé totes les proves educatives.

En prendrem nota? Aquí també s’han començat a trobar exemples semblants als de Grècia? Els buscaran tots? Els trobaran tots? Si els troben, els veuran o faran veure que no els han vist?