dimarts, 23 d’octubre del 2012

Un lladronici

Diu Sant Agustí en la seva obra “la ciutat de Déu” (De Civitate Dei – Llibre 04, 04)

Remota itaque iustitia quid sunt regna nisi magna latrocinia?

(Què són els regnes sinó bandes de lladres si falta la justícia?)

A alguns no els agrada que es parli de lladronici, de robatori o d’espoli quan ens referim al repartiment dels diners en aquest Regne d’ Espanya que tant defensen alguns.

Entre les moltes raons d’haver crescut tant el sentiment d’independència, el sobiranisme o com vulguem dir-ho, és aquesta realitat que palpem cada dia. Com molt bé diu Sant Agustí, els estats es converteixen en bandes de lladres quan no són justos i equitatius en el repartiment dels diners. L’Estat espanyol ja fa anys que no fa més que espoliar i espoliar Catalunya. Aquí retorna molt menys del que ens pertocaria per justícia i, a més, s’amaga i s’intenta que no se sàpiga gaire. Les balances fiscals entre les comunitats autònomes no es publiquen perquè suposo que els fa vergonya perquè quedarien retratats.

El diari 'The Daily Telegraph' explicava fa una dies la tensió que es viu entre el Govern català i l'espanyol en un article que parla de la crisi de la zona euro. El text d'Ambrose Evans-Pritchard diu que "els catalans s'han vist forçats per la perversitat del sistema fiscal espanyol a demanar el rescat quan ells subsidien la resta de l'estat".

Aquestes són les "aigües perilloses" en què es troben Barcelona i Madrid i el mateix diari diu també que "el president català, Artur Mas, ha avisat que 'la nació catalana sencera' s'alçarà 'si Madrid intenta aprofitar la situació per intervenir Catalunya'".  I és que "les perversitats del sistema tributari d'Espanya" són, tal com apunta el rotatiu britànic, la causa d'aquest espoli fiscal que penalitza els catalans.

Espoli fiscal, espoli cultural, mal tracte permanent, falta de respecte a les institucions catalanes, befes… i tot el que vulgueu. S’estranyaran, doncs, si a les pròximes eleccions els partits que defensen la independència treuen majoria?