dijous, 14 de febrer del 2013

DAVANT LA DIMISSIÓ DEL PAPA BENET XVI.

DAVANT LA DIMISSIÓ DEL PAPA BENET XVI. (NOTA DE PREMSA DE MOCEOP)

Davant la sorprenent notícia de la dimissió del Papa volem manifestar el següent:
Valorem i aplaudim la seva decisió de dimitir. És un gest digne de ser valorat, quan veiem que no sol ser gens habitual que els dirigents dimiteixin.
Sense entrar ara a analitzar les causes veritables de la seva dimissió, pensem que els greus problemes de la pederàstia a l'Església i també les intrigues vaticanes que van donar lloc a l'anomenat Vatileaks i que van culminar amb el judici i posterior condemna del seu propi secretari particular, hagin pogut influir en la seva decisió.
Valorem com a molt negativa la gestió d'aquests gairebé vuit anys de pontificat durant els quals ha actuat amb uns criteris molt conservadors, acostant-se als integristes lefevbrians, reactivant de nou la missa en llatí, atacant als teòlegs més aperturistes i renovadors i recolzant-se sempre en els moviments més conservadors de l'Església: Opus Dei, moviments neocatecumenals, Comunió i Alliberament etc .... i sempre marginant, atacant i castigant teòlegs progressistes, comunitats de base, moviment de capellans casats, bisbes que qüestionaven l'obligatorietat del celibat per als sacerdots o moviments eclesials que defensen que la dona pugui accedir al sacerdoci.
No ha estat capaç de renunciar a les pompes pròpies d'un cap d'Estat, com va quedar de manifest en els diferents viatges que va realitzar (tres d'ells a Espanya), on sempre va ser rebut com el Cap d'Estat. Lamentablement, se li prepara també el dia 27 un comiat, amb la presència d'alts mandataris mundials, plantejament aquest amb el que no estem d'acord per antievangèlic.
La dimissió del Papa pot i ha de ser un oportunitat perquè l'Església nomeni un nou Papa que afronti els canvis profunds que l'Església necessita en aquests moments. No pot seguir, com fins ara, ancorada en el passat.
Ha de ser el moment històric perquè sigui escollida la persona que reuneixi el perfil idoni que els temps presents requereixen, recolzant-se en els principis aperturistes del Vaticà II que ha quedat obnubilat amb aquests últims papes Joan Pau II i Benet XVI, per actualitzar-los i adequar-los al món d'avui.

És absolutament prioritari per a l'Església que opti pels més pobres. Per això el papa ha de renunciar a ser cap d'Estat del Vaticà, i al poder amb tot el que això comporta.
El celibat ha de ser opcional. Les dones han de tenir accés als càrrecs eclesials en igualtat de drets que els homes. S'ha de permetre que els divorciats tornats a casar participin en l'eucaristia. S'han d'establir comunitats eucarístiques entre les diferents confessions i establir vies de diàleg amb altres religions i amb el món científic. Ha de fomentar l'estil democràtic en tots els nivells eclesials, prescindint de l'estil vertical i autoritari actual.
Seria un gest molt necessari del nou papa que aixequés la sanció als prop de 600 teòlegs expedientats pels anteriors papes. Que s'acostés als moviments progressistes de l'Església i recolzés la teologia de l'alliberament, les comunitats eclesials de base i els moviments de sacerdots casats.
Un papa nou per uns temps nous.
Aquesta és l'hora per a l'esperança encara som escèptics respecte als canvis a la cúpula vaticana perquè el nou papa ha de ser elegit entre cardenals molt grans que han estat elegits pels dos últims papes que han estat molt conservadors.
Podem esperar aquest miracle tan necessari per al futur de l'Església?
MOCEOP (Moviment pel celibat opcional)
14 febrer 2013