divendres, 6 de desembre del 2013

Nelson Mandela: el pres 46664

Quan el 2 de Febrer del 2010 vaig escriure un apunt que es titulava FUSTA DE LÍDER, acabava de veure la pel·lícula INVICTUS, basada en el llibre “El factor humà” de John Carlin, que també havia llegit no feia massa. Presentaven una persona humanament tan rica i grandiosa en tants aspectes que a mi em va impactar de veritat.

Acabo d’escoltar per la ràdio que Nelson Mandela acaba de morir. Era un moment esperat perquè ja feia temps que estava molt malalt. Caldrà que el món sencer tingui ben present una figura com la seva perquè podem aprendre molt tots plegats: era un home de grans conviccions i les defensava amb fermesa. Va ser aquesta fermesa que el portar a ser durant 27 anys el pres 46664 en una presó africana. Però en va sortir més enfortit i més valent que quan hi va entrar. Com a persona tenia moltes coses bones: era senzill i generós. Com a polític va saber trobar sortides dignes als gravíssims problemes que tenia el seu poble. Tothom li ha reconegut el mèrit, però no tothom sembla que n’hagi après. Aniria bé que molts caps d’ Estat el miressin una mica, que potser en podrien aprendre coses.

En record seu només voldria aportar una de les moltes frases brillants que va dir:

«He après que el coratge no és l’absència de la por, sinó el triomf sobre la por. Un home valent no és aquell que no té por, sinó aquell que és capaç de guanyar-la”

Descansa en pau MADIBA que al cel no hi ha reixes ni presons!