dilluns, 28 d’abril del 2014

Un simi llança un plàtan i un ésser intel·ligent se’l cruspeix

Recordeu el que va passar al camps de futbol de Vila-real el diumenge passat? Un simi –que resulta que és blanc- llança un plàtan a un ésser humà negre, jugador de futbol i  força més intel·ligent que ell. racisme pur i dur. Sembla que no hagi passat el temps des que David Hume, al S XVIII, va dir:

" Sospito que els negres, i en general totes les altres espècies d'homes, són naturalment inferiors als blancs. Mai hi ha hagut una nació civilitzada que no tingués la pell blanca, ni individus eminents en l'acció o l'especulació. No han creat  manufactures enginyoses, ni arts, ni ciències... I això per no esmentar les nostres colònies, on hi ha esclaus negres dispersats per tot Europa, en els quals no s'ha descobert cap símptoma d'enginy ... "


I. igual que Hume, altres personatges com Voltaire, Emmanuel Kant, el zoòleg G. Cuvier, Montesquieu, Hegel, Guy de Maupassant , etc, han donat la seva opinió sobre la primacia dels blancs sobre els negres. Direu que eren altres temps. Potser sí. Però sembla que aquest concepte segueix ben arrelat en algunes persones. Per sort, el Vila-real ha reaccionat ràpidament i ja ha localitzat aquest energumen, li ha retirat el carnet de soci i li ha prohibit l’accés a les instal·lacions “per sempre més”. A més, el club ha fet un comunicat on deixa  clar el rebuig a tot tipus de racisme

En segles passats no hi havia cap inconvenient de proclamar a tot vent aquestes idees. Hem avançat una mica i ara ja quasi ningú gosa proclamar aquestes idees sense ser força mal vist. Però, en realitat, encara hi han massa actuacions arreu com la de Vila-real en tots els àmbits de la societat i, darrerament, en policies o forces de seguretat. En aquest tema considero que s’hauria de ser molt taxatiu i inflexible

Ens hauríem de preguntar seriosament si no som tots una mica racistes i si, de tant en tant, no ens surt algun tic d’aquesta mena de forma més o menys inconscient. Sense voler tenim encara moltes visions de tipus racista i d’aquí venen aquests comportaments de superioritat o malfiança envers gent d’altres cultures o d’altres colors de  pell.Tenim encara molts prejudicis que ni el temps ni l’educació han aconseguit esborrar del nostre comportament diari.

S’ha d’aplaudir el comportament del jugador del Barça, Dani Alves, la seva reacció intel·ligent i la seva lliçó oferta a tothom sense donar-li massa importància. Però sí que va ser important i, pel que sembla, prou ben entesa per tothom amb dos dits de seny. Una lliçó que ha donat la volta al món en poques hores.

I, per acabar, recomanar-vos un blog escrit per una noia negra. És la particular visió que té ella de la nostra societat i dels nostres comportaments; una visió que val realment la pena perquè cada apunt que escriu és una reflexió sempre molt aprofitable, molt crítica i molt clara de la nostra societat majoritàriament blanca però, si convé, també del seus compatriotes.  El blog es diu EL ARMARIO DE YAÏVI  No deixeu de fer-hi una ullada!