Demanar almoina a les portes dels temples deu ser una de les coses més antigues que existeixen. També és ben antiga l'existència d'aquelles persones que anaven de casa en casa i que jo recordo bé de quan petit al meu poble. En dèiem "demanar caritat".
Un dels records ben patents també en mi, és quan de ben petitet anava a passar l'estiu a la masia de la meva àvia -al Solsonès- i com els captaires passaven periòdicament i com se'ls donava sopar calent i un jaç on poder passar la nit. Era una cosa acostumada, normal, familiar. Ja els coneixien i la relació era molt bona.
Ara les coses han canviat radicalment. Llegia, no fa gaire, que a la Parròquia de Santa Susanna del Mercadal a Girona els problemes amb els mossens i amb els parroquians eren greus i constants. I veig que no és un cas aïllat, sinó que és ben present a tot arreu i cada dia. Moltes vegades han d'intervenir els municipals per baralles i conflictes.
Al Full Parroquial de la Parròquia de Sant Feliu de Girona s'hi llegia el següent comentari, amb el títol "Demanar 'caritat' a la porta de l'església":
"Sovint a les portes de les esglésies hi ha algun transeünt, algun sense sostre, algun alcohòlic, algun emigrant. . . que pidola 'caritat'. I n'hi ha alguns que es mostren especialment empipadors i, fins i tot, violents. Hi ha hagut feligresos que s'han sentit insultats i intimidats. Hi ha queixes de veïns i, fins i tot, a algun pidolaire provocador se l'ha hagut de denunciar". En aquest cas, els capellans assenyalen que "el tema s'ha comentat als responsables municipals i confiem que -entre tots- hi sapiguem trobar sortides humanes i positives".
Els capellans denuncien que s'ha intentat el diàleg amb els captaires, però afirmen que no volen entendre la situació. És un tema gens fàcil de solucionar i que s'hauria de treballar des d'àmbits diferents, encara que els resultats no són garantits, ni de bon tros. Entre aquesta gent hi trobes persones ben educades, amb bona fe i amb necessitats reals. També hi trobes gent aprofitada, amb vicis i costums molt arrelats i amb clares malalties mentals i sense cap ganes de ser ajudats; a vegades amb mala fe i molt mala educació. Els voluntaris que treballen a les Càritas Parroquials ho saben prou bé i se'ls hauria de fer un monument per la paciència que tenen quan els han de tractar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari.