En el llibre “El Pla d'Urgell. Memòria i
paisatge”`(Autor/s: Josep Camps i Francesc Foguet, amb fotografies de
Marta Benavides. Col·lecció Lo Plançó, 12. Editorial Fonoll), hi trobem una
exquisida compilació de textos literaris dedicats al Pla d'Urgell, una comarca
que existia ja molt abans de que oficialment li’n fessin.
Entre aquests textos, en trobem recollit un de Jacint
M. Capella que es titula “Una truita amb bledes” i que
es va publicar per primera vegada al diari catalanista conservador
La Renaixença l’any 1893. És una narració breu, encara amb
ortografia prefabriana. La història comença amb un exemple pres de la
historiografia del nostre país veí, un cas ocorregut al rei Pere I el Cruel de
Castella. Explica com el rei, desorientat en una cacera, es conforma amb un
plat de sopes, mort de fam. L'exemple vol ser clar: la necessitat, fisiològica
en aquesta ocasió, doblega fins i tot els més altius. Quan el rei volgué, en una
altra ocasió, tornar a menjar sopes, no li agradaren pas: «la gana fou lo secret
de les sopes d'aquella cacera». A semblança del reial exemple, el narrador
explicarà un cas similar, «en una cacera que anys enrere férem quatre amics a
l'estany d'Ivars d'Urgell. Un d'aquells, caçador vell, fou lo nostre cicerone;
los altres no hi havíem estat mai ni coneixíem lo terreno».
Aquí recollirem només la part que fa referència a l’ Estany d’
Ivars. La descripció de la vestimenta dels visitants; del viatge amb tren fins a
l'estació de Bellpuig i d’allà fins a l’ estany; la descripció del paisatge ï
tota l’explicació de la cacera és una autèntica delícia.
Una truita amb bledes
Quantes vegades m’he recordat de les sopes de don Pere en
excursions, en caçeres i fins en viatges a llunyanes terres! Més d’un cop he
pogut comprovar la veritat del secret d’aquelles sopes: la gana; mes de molts,
cap com en una cacera que anys enrere fèrem quatre amics a l’ Estany d’ Ivars d’
Urgell. Un d’aquells, caçador vell, fou lo nostre cicerone; els altres no hi
havien estat mai ni coneixien el terreny.
Era una matinada del mes de desembre, freda i bonica com
una miss inglesa. Amb los trajos de panna ben forrats de baieta, la gorra peluda
que ens tapava el clatell, calçant lleugera espardenya, amb lo sarró i escopeta
al coll, los plaids o mantes de viatge a la mà i portant un centenar de
cartutxos per barba, ens trobàrem plegats los quatre companys a l’estació del
Nord. Lo tren sortia a les 8.10 del meridià de Madrid i devíem arribar a
Bellpuig, si no teníem cap desgràcia, a la 1.42. Aixís fou. Prenguérem en lo
trajecte truites d’aquelles que tant renom han donat al restaurant de l’estació
de Manresa, les remullàrem amb vi de la carabassa que tots portàvem i a l’hora
fixa (rara avis en los camins de ferro espanyols), desembarcàvem a l’estació de
Bellpuig. Pensàvem trobar-hi, si no un bon dinar, al menos alguna cosa per a
menjar. A l’estació no hi havia res d’això. Hi trobàrem solament una taula amb
un sellonet (càntir) d’aigua, quatre anissos, rosquilles, borregos, aiguardent,
vi ranci i una noia molt rodanxona, de galtes rosades, amb faldilleta curta,
mocador florejat clar al cap i fosc al pit, que, riallera, ens preguntava si
volíem beure... Quines ganes teníem tots d’ensenyar-li les dents!
Acceptàrem, pagant, un borrego i una copeta de vi ranci, i
en Ramon, lo nostre cicerone, mirant lo rellotge i dient-nos que teníem de fer
tres hores llargues de camí, emprengué la marxa, seguint-lo tots a bon pas.
Llavors, amb lo cori-mori que sentia jo, avivat pel borrego amb vi, em recordà
el fet del rei don Pere. Tot just començàvem la nostra ruta de tres llargues
hores que devíem fer, la meitat a peu i l’altra a cavall de les cames, per
aquells plans d’Urgell, amb aquell griso que, baixant del Pirineu nevat,
condensava l’alè en lo mostatxo i penetrava fins al moll de l’os, malgrat nostre
ben forrat trajo! I tot això tenint sols per lastre una truita i un
borrego!
Lo paisatge es desenrotllava davant nostre amb sos camps de
blat i ordi, vinyes i erms. Pocs arbres trencaven aquella monòtona planúria,
aixecant al cel ses despullades branques. Solament l’olivera i un que altre pi
tenien fullatge. La borrosa silueta del campanar d’Ivars s’obirava al lluny, i
darrere, més enllà, el blanc Pirineu semblava un biscuit glacé que feia frisança
el mirar-ho.
Feia bona estona que caminàvem. En Ramon, amb la pipa a la
boca, que mai deixava, xuclant com una criatura el biberón; l’Emili, embadalit
amb lo paisatge; lo Tono, xerrant com una cotorra amb sa parla valenciana que
ens distreia, i jo, pensant en les sopes de don Pere el Cruel, rei de Castella.
De tant en tant, un vol de pebrets (1) s’aixecava a tret de canó dels humils
camps, enlairant-se, repetint son crit conegut: «T’he vist, t’he vist.»
—passaven los corbs i les cucales per damunt de nosaltres, alts, molt alts,
flairant alguna rossa per a fer-ne un bon àpat, i jo, pobre de mi, no podent
volar com ells, m’entretenia a filosofar sobre les preeminències de l’home, del
rei de la creació, que en aquell moment climatèric se veia inferior a aquells
éssers, no podent satisfer una de ses primeres necessitats.
Lo campanar d’Ivars, acabant en punta, dret com un
espàrrec, era nostre guia; el vèiem sempre al davant, com també les cases del
poble, i encara n’érem lluny després de dues hores de caminar. Lo dia declinava
i el fred era més viu; no ens podíem entretenir escopetejant els aucells, perquè
es feia tard i teníem just lo temps per a arribar a l’estany abans no fos fosc.
Apretàrem lo pas, i cantant, xiulant i bromejant a estones nos acostàrem al
poble. Res teníem que fer-hi, perquè, segons deia en Ramon, lo Senén, lo
pescador de l’estany i sos fills, a quins ell coneixia, anaven poc al poble, on
trobaríem només que les dones, una la muller i l’altra la filla del Senén. Los
homes, nit i dia, quan no treballaven a la terra, eren a l’estany, vora del qual
hi tenien una barraca, les barques i els seus enginys de pesca. Deixàrem, doncs,
lo poble a la dreta i, veient-nos prop de la fi del nostre itinerari, tot era
fer preguntes a en Ramon sobre un munt de coses a les quals amb prou feines
podia contestar. Se parlà de la cacera, del plan que calia adoptar perquè
tingués bon èxit, i, finalment, la conversa recaigué sobre el sopar que ens
esperava. En Ramon se les prometia molt felices. Trobaríem de tot: carn, viram,
peix sortint de l’estany, bon pa, millor vi i sobretot bona cara. Quina
bouillabaisse faríem amb lo peix! Ni la del restaurant Roubion de Marsella fóra
millor, i això que d’aquell restaurant pot dir-se verament lo que d’aquelles
cajetillas de l’Havana: «Mi fama por el orbe vuela!» Malgrat aqueixa
circumstància, estàvem resolts a fer-li la competència amb los barbs, tenques i
anguiles de l’estany d’Ivars.
No teníem llagosta. Què hi feia? Ne tiràvem de plans, ne
férem tants, de menús i de projectes de color de rosa, que mai penso pugui amb
més veritat aplicar-se a ningú la faula de la lletera, i recordar amb més
oportunitat aquell adagi francès: «Pour faire un civet il faut d’abord voir un
lièvre.»
Estàvem a la vista de l’estany. Lo sol ponent reflectia sos
raigs d’or rogenc sobre aquella immensitat d’aigua que l’oreig a penes movia; se
sentien les esquelles dels bous i dels bens que tornaven al corral; cantava el
vailet; xisclava la xibeca, i davant de nosaltres, al bell mig del lluent, les
veus discordants de mils d’ànecs de totes menes, de cabussons, fotges, rasclons
i polles d’aigua donaven l’últim adéu al dia que finia, formant lo tot un himne
d’una harmonia estranya, salvatge, indescriptible que se’n pujava dret al cel, i
commovent la nostra ànima per lo sublim de l’espectacle, feia que del fons
d’ella n’ixqués muda, mes no menos fervorosa, una pregària al Creador.
A tret de bala s’aixecava, feta de tàpia, la barraca del
Senén. Lo sol era post quan trucàrem a la porta. Obrí un home vell, encara verd,
alt i robust, afeitat de cara, vestit a l’estil d’Urgell, amb barretina que nova
degué ser morada i calçant sos peus uns descomunals esclops plens de palla.
Teníem davant al Senén. La presentació d’en Ramon fou curta; el pescador nos
rebé com s’acostuma en terra catalana: bé, molt bé; amb poques paraules i menos
cumpliments.
La barraca del Senén no era gaire espaiosa. L’entrada
estava plena d’eines de pagès, collars d’animals, coves, xarxes, fitores i
altres enginys de pesca. Al fons, separada per una paret, hi havia l’estable, la
peça més gran de la casa; a la dreta, la llar i a l’esquerra el celler que també
servia de rebost. A la dreta, a l’escassa claror d’un llum d’oli, s’hi veien dos
bancs de fusta, tres cadires de boga, baixes i esbotzades, una taula bruta de
taques amb un porró verd mig ple de vi al damunt; a les parets una paella, unes
graelles, los goigs del Sant Cristo de Balaguer casi esborrats pel fum, i fent
joc un paper com una auca, brut de mosques, amb un dibuix representant a un jove
que en una mà tenia una bandera tricolor enlaire i a l’altra un sabre: eren los
versos de l’himne de Rouget de l’Isle, La Marseillaise. N’hi havia per a tots
los gustos.
Deixàrem penjades les armes i els sarrons, i ens acostàrem
al foc. Lo que havíem vist no era massa tranquil·litzador per a la gana que tots
teníem. Anàvem a saber a la fi «si sería verdad tanta belleza», si podíem donar
crèdit a les paraules d’en Ramon. Ell fou qui s’encarregà de trencar lo glaç. A
les poques paraules que li respongué el Senén me caigueren les ales del cor i
vaig sentir enrunar-se el castell de cartes que nostra gana havia aixecat. La
Maria (la muller), amb lo Senentet i el Ventura (los fills) havien sortit aquell
migdia cap a Balaguer emportant-se’n lo peix per a vendre, i junts amb la Rosa
(la noia) no tornarien fins l’endemà a l’hora de dinar; se n’havien emportat la
clau de la casa del poble, on hi havia el recapte (la viram), lo tocino i demés
queviures, i tindríem de passar com poguéssem per aquella nit. Aixís parlà el
Senén, oferint-nos amb tota bona voluntat son sopar. Lo sopar d’un home per a
cinc, dels que quatre s’haurien menjat les ganes de caminar d’un coix! I quin
sopar! Un plat de bledes bullides, dos ous i panets d’Urgell, grossos com lo
puny, poc cuits com lo pa de munició i durs com palets de riera! Adéu,
bouillabaisse, beefsteck i pollastre saltat! Devíem renunciar generosament, com
aquell castellà, «a la mano de Leonor». Nostra situació era com la del rei don
Pere, si no pitjor. En tot lo dia teníem dintre el cos només que la truita i el
borrego, després de prop de quatre hores de camí, carregats amb cent cartutxos,
les armes, los sarrons i les mantes de viatge! Teníem gana; tanta o més que
aquell rei de les sopes amb all i ranció de porc.
Mai m’han agradat les bledes. Un de mos passats, a qui dec
semblar-me quant al gust del paladar, forçat per son pare a menjar-ne, passà una
malatia que el posà a les portes de la mort, tant li costà el pair-les. Aquell
sant baró, un cop bo i després hereu de nostra casa, segons he sentit contar més
d’una volta al meu pare, se’n recordà sempre i consignà en son testament lo fet,
prohibint a sos descendents que poguessen mai obligar a ningú a menjar d’aquell
cataclasme. Tenia molta raó, però en aquella barraca no hi havia altra
cosa.
Lo consell en ple dels quatre famolencs caçadors, amb la
vènia del vell Senén, resolgué fer una truita amb los dos ous i les bledes.
Magre sopar, veritat?
Una paella d’aram feixuga, amb un rajolí d’oli, fou posada
al foc i, un cop foren les bledes sofregides, s’hi tiraren los dos ous. Qui la
feia lligar, aquella truita? Ho provàrem tots en va. Lo Senén agafà la paella i,
posant-hi un plat dessobre, volgué girar la truita per a coure-la de l’altre
cantó. Mai penso haver seguit amb tant d’interès semblant maniobra, que tingué
malauradament un resultat fatal. Relliscant-li el plat, decantà un xic massa la
paella, i la tan desitjada truita caigué enmig de les brases, ensems que un crit
unànime de ràbia i fam sortia de nostres pits i totes les mans s’aplegaven per a
salvar del foc nostre pobre sopar. —Struggle for life! —vaig dir jo entre dents.
Sí, en aquell moment, se veia la lluita per la vida; era certa llavors la teoria
de Darwin.
Menjàrem tots d’aquelles bledes brutes de cendra i
socarrades; d’aquells renyonets del pla d’Urgell, bons per a carregar-ne un
canó, i beguérem assedegats un vinet molt bo... per a fer-ne el vinagre de
Bully.
Ja havíem sopat: estàvem cansats de la caminada i
desitjàvem anar al llit. Lo Senén nos ensenyà l’estable, ple el sostre de
teranyines, brut de fems per terra, on es trobava tota sola una somera carregada
de nafres. No hi havia a la casa altre llit que la pallissa de l’estable i era
prou gran per a dormir-hi tots. Allí, en aquell racó de món, a la claror d’un
llumot d’oli penjat a la tàpia, sense despullar-me, ben embolicat amb lo plaid
de viatge, amb lo ventre buit i regirat de fàstic i ple el cap de pensaments
falaguers per a l’endemà, me vaig endormir sobre aquell jaç de palla, repetint
mentalment aquells versos de Victor Hugo:
Oh! Demain, c’est la grande chose!
De quoi demain sera-t-il fait?(2)
Etc. Etc.
Per molt dolent que fos lo dia de demà, al menos per a
sopar tindríem altra cosa que aquella famosa truita amb bledes.
-----------------------------------
(1) Cogullades marines a l’Urgell. [Nota de l’autor.]
(2) Es tracta de dos versos del poema «Napoléon II», de Les chants du crépuscule (1836), de Victor Hugo.
Jacint M. Capella, «Una truita amb bledes», La Renaixença, núm. 40-42 (1893), p. 625-632 (fragment).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari.